:: Jangan Mencari Yg Terlalu Sempurna ::

Assalammualaikum Tautan Hati.

Subahanallah Alhamdulillah AllahuAkhbar.

Tertarik pada kata-kata yang ada dalam note seorang sahabat. Sejak akhir-akhir ini, banyak benda yang memerlukan saya untuk memberi tumpuan yang lebih pada satu perkara sahaja. Oh maksud saya pada kerja saya. Ibadah itu pastilah yang terutama kan.

Memikul tugas kewangan membuat saya sentiasa berhati-hati terutama tentang claim. Tuntutan Elaun Perjalanan (eTp). Banyak sangat penipuan yang dibuat oleh sesetengah staff. Kita tahu, duit yang tidak halal mempengaruhi kehidupan kita. Lebih-lebih lagi duit itu bakal menjadi makanan anak, isteri mereka.

Sedih sangat. Isnin ini saya akan himpunkan mereka-mereka ini dan insyaAllah saya akan terangkan. Semoga Allah permudahkan segalanya. 

oh ya, sekarang saya tidak mahu membawa emosi pejabat ke rumah dan begitu juga sebaliknya. 

ok ok..

sekarang kita tengok pula note yang saya jumpa tu ok ^^,Jika kamu memancing ikan....Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.


Begitulah juga .........


Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ...Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu. ...Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....


Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.


Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.


Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU..MENGASIHIMU. ..Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.


Terlalu mengejar kesempurnaan.Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... Kamu juga yang akan MENYESAL.....
~renungan bersama~


2 comments:

  1. tiada manusia yang sempurna di dunia ini...jadi, terimalah apa adanya mereka-mereka ini yang banyak kekurangan sepertinya diri kita...

    ReplyDelete
  2. sds : iya..betul tu..ana sokong..manusia ni bukan sempurna. tapi kita akan merasa sempurna jika kita menganggapnya dan selalu berkata "dia hanya manusia biasa" ^^,

    ReplyDelete

LinkWithin

~Bersama Kamu~

Daisypath Anniversary tickers