:: Penantian Menuju Puncak ::

Assalammualaikum tautan hatiku ^_^

Jam lima petang nanti saya pi Kuching. InsyaAllah sampai Kuching dalam jam 8 atau 9 malam macam tu. Saya fly jam 10.55 ^_^

Tidak sabar rasanya berada dibumi sabah ^_^. Penantian menuju puncak!!! Sabahhhhhhhhhhhhhh im coming ^_^


"ya Allah, permudahkan urusan hamba bermusafir ya Allah. Hanya kepadaMU hamba meletakkan harapan agar perjalanan hamba dilindungi olehMU"

Sejak kebelakangan ini, banyak saya dengar cerita tentang kemalangan. Pemandu bas yang terbabas, pemandu lori yang hilang kawalan dan macam-macam lagi la cerita. Saya ni seram sejuk juga naik bas. Imaginasi terlalu fikir jauh. Allahu Allah.

Semoga Allah permudahkan segalanya.

To my lovely twins Lari...waiting for Hari..im cominggggggggg ^_^ 

Lari & Hari
(sweet twins)

Mama...i miss u so much ^_^

adik2 krukm, akak misz u all..waiting akak coming ^_^

- hehehe -

Salam Sayang Kerana Allah Buat Semua.

:: Boleh Ke Yati Ni?? ::

Assalammualaikum.

Alhamdulillah. Semalam gi berziarah rumah Kak Leela. Alhamdulillah Kak Leela selamat melahirkan seorang lagi ulama dalam rumahtangganya ^_^. Ulama mereka ni bernama Imran Rafie. Subahanallah. Kak Leela terpaksa melahirkan anak keduanya dengan cara pembedahan. Tidak dapat melahirkan secara normal iaitu dari rahimnya sendiri atas sebab-sebab tertentu.

Quote:
          16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

Teks Arab :
المرأة في حملها إلى وضعها إلى فصالها كالمرابط في سبيل الله 
Ulasan:
- Direkod oleh Thabarani (sebagaimana disebut dalam Majmak Zawaid 4/560), dan juga oleh Abu Nuaim dalam Hilyah 4/298.
- Terdapat perawi yang didhoifkan, dan yang tidak dikenali (Majmak Zawaid 4/560).



Dari rahim seorang wanita keluarnya seorang ulama dengan kehendak Allah. Subahanallah. Besarnya pengorbanan seorang wanita bergelar ibu. Besarnya kesakitan yang terpaksa ditanggung seorang wanita bergelar ibu untuk melahirkan seorang ulama. Apa lagi alasan untuk kita tidak menghormati seorang wanita bergelar ibu.

Ma..... saya rindu mama T_T

Ingatlah sahabiah semua, Syurga itu ditelapak kaki ibu!! Tapi bila wanita itu sudah bersuami, syurganya ditelapak kaki suami tapi kalau lelaki pula syurganya kekal dibawah tapak kaki ibu. Maksudnya, bila si isteri sudah berkawin maka menjadi kewajipan baginya untuk mentaati suaminya yang utama tanpa mengurangkan rasa taat kepada ibunya ^_^. Dan suami pula wajib mentaati ibunya yang utama tanpa mengurangkan rasa kasihnya terhadap isterinya ^_^

ini berdasarkan ;-

Aisyah r.a berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?” Jawab Rasulullah SAW “Suaminya.” “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah SAW, “Ibunya.”

Alhamdulillah. Hari tu ada la sahabat yang bertanya "kenapa pula kalau sudah berkhawin, syurga tu ditelapak kaki suami? tidak kekal sahaja ditelapak kaki si ibu?"

Dengan ilmu yang cetek dan menjawab menggunakan akal logik, saya menjawab 

"kalau kita perempuan ni, time mahu akad nikah kan kena ada wali. Dan wali tu kan ayah kita, kalau tiada ayah, abang dan seterusnya. Masa ayah mewalikan akad nikah, disitu gugurnya tanggungan si ayah dan diserahkan kepada si calon suami. Sebabnya tujuan si calon suami menikah ialah mengambil alih tanggungjawab si bapa dalam urusan si calon isteri. Semua itu sudah disepakati sebelum akad kan. Wallahualam kak. Saya jawab ikut kemampuan saya. Almaklumlah ilmu pun sikit sahaja ^_^"

sekadar hiasan
"Satu lagi, masa akad kan si suami ada kata -aku terima nikahnya si fulan bin si fulan dengan mas kawinnya 100 ringgit tunaiiiiiiiiiiiiiii- Duit itu menjadi hak si isteri. Si suami tidak boelh ambil duit tu lagi melainkan dengan rela si isteri menyerahkannya ^_^"

---------------------------------------------

Amboi..semangat mahu kawin ni ^_^

Ok.. Masa berziarah ke rumah Kak Leela, saya sempat juga angkat baby tu dan letak di pangkuan saya.

kawan-kawan ofis cakap "boleh ke yati ni??"

uisss...saya pun tidak berani. Tapi, hati ni teringin sangat letak baby tu dalam pangkuan saya. Akhirnya...

Jom kita tengok gambar saya dengan baby ni ^_^






Saya pandai la.. time kecil-kecil dulu, dalam usia saya 10 tahun saya boleh mandikan baby tau. Baby yang belum sampai usianya sebulan. Boleh ^_^

So, yati ni boleh tau ^_^


:: Info - Info - Info ::

^_^ Assalammualaikum ^_^


Apa khabar semua? makan apa hari ini? Sampai ofis saja tadi, Kak Selim hidang kerepek ubi. Nyummy. Bertambah la kalori dalam badan saya ni ^_^.

Dalam tak sedar, rupanya makanan yang kita makan selama ini boleh mengundang pelbagai jenis penyakit. Jadi tidak hairan lah bila pelbagai penyakit menyerang kita di usia tua mahupun muda. Sekarang ni banyak penyakit yang menyerang kita. Sakit jantung, kencing manis, stroke, diabetis, buah pinggang, buah hati, sakit hati..eh ade ke penyakit tu?? hehehe.. Kata Nabil "Lu pikir la sendiri" ^_^

Tadi cerita la pasal kalori-kalori dalam makanan ni. Ya Allah memang dahsyat la makanan yang saya makan hari-hari. Kalori tinggi oii. Walaupun badan den ni kocik jo. Tapi jangan tak tau, kalori tu tinggi. Yang berbadan besar pula jangan anggap dia tu berkalori tinggi. Huhu. Hakikatnya mungkin la kalori dia lebih besar dari saya yang kecik ni.

TAPI>>>

Awal tahun, saya dan kawan-kawan ofis buat medical check up. Buat medical check up ni diwajibkan untuk semua staff Medical. Termasuk la dalam department kami ni. Mahu tahu staff kami yang kecik dan kurus tu la yang tinggi kalori. Huh!! Percaya??  Betul ni, saya tak main. ^_^

Ok sekarang kita tengok statment dibawah ni. See berapa banyak kalori dalam makanan yang kita makan hari-hari. Hehehe..

PANDUAN MENGIRA KALORI MAKANAN



Kategori:Kuih Muih

1.      Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2.      Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3.      Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4.      Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5.      Popia goreng (satu) = 130 kalori
6.      Popia basah (satu) = 95 kalori
7.      Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8.      Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9.      Karipap (sebiji) = 130 kalori
10.    Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11.    Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk

1.      Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2.      Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3.      Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4.      Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5.      Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6.      Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7.      Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8.      Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9.      Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10.    Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11.    Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12.    Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13.    Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin

1.      Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2.      Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3.      Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4.      Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5.      Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6.      Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7.      Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8.      Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9.      Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10.    Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11.    Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12.    Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13.    Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14.    Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

Kategori: Makanan Segera

1.      Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2.      Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3.      Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4.      Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5.      Burger keju (satu) = 425 kalori
6.      Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7.      Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8.      Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori: Buah-buahan

1.      Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2.      Betik (sepotong) = 45 kalori
3.      Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4.      Durian (5 ulas) = 64 kalori
5.      Limau (sebiji) = 42 kalori
6.      Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7.      Nenas (sepotong) = 59 kalori
8.      Epal (sebiji) = 63 kalori
9.      Ciku (sebiji) = 44 kalori
10.    Mangga (sebiji) = 103 kalori

Kategori Minuman

1.      minuman berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
2.      minuman kotak 250g = 105 kal
3.      susu tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
4.      susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
5.      aiskrim 2 skop= 390 kal
6.      susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
7.      yogurt rendah lemak 1 cawan = 90 kal
8.      mentega 2 sudu teh = 75 kal
9.      keju chedar 1 keping =58 kal
10.    Teh tarik = 120 kal
11.    Kopi susu = 120 kal
12.    Teh O = 20 kal


Sudah hitung berapa banyak kalori yang kita kumpul dalam sehari?? 

Memang betul cara makan yang dianjurkan Rasulullah. Makan sebelum lapar, berhenti sebelum kenyang. InsyaAllah selamattttttttttt. Tapi tu la, kalau bab makan ni memang nafsu tu sukar dikawal lebih-lebih lagi bila berdepan dengan makanan yang sedap. Huh!! Kompom tambah lagi, tambah lagi ^_^

Tahukah anda, yang sudah tahu tu diam saja la. Senyum ke, tersengeh ke.. ape-ape je la. ^_^ yang penting diam jangan bersuara. Hehehe. Ok repeat again, tahukah anda untuk jantung yang sihat, kita kena berjalan sebanyak 10,000 langkah. Wow!! dapat ka saya buat macam tu?? Kalau dulu insyaAllah kot sebab jalan kaki je pagi petang pegi pejabat. Sekarang ni dah naik kereta. Kompom tidak sampai 10,000 langkah. huhuhu



Tahukah anda, 25 langkah memerlukan 1 kalori (tenaga) dalam badan kita. So, selalu la jalan kaki. 100 langkah dah buang 4 kalori dalam badan. huhuhu. Disamping tu dapat juga sihatkan jantung kita ni ^_^

Sekarang kita lihat dizaman Rasulullah. Rasulullah dan para sahabat selalu bermusafir. Berjalan kaki biasanya dan kadang-kadang menaiki unta. Itu sebabnya dizaman Rasulullah kurangnya penyakit-penyakit yang ada sekarang ni.



Lepas tu, Rasulullah selalu makan buah kurma. As we know, (amboi, orang putih naa ^^,) kurma ni mempunyai khasiat yang sangat-sangat baik. Itu telah diyakini oleh saintis-saintis barat. Betul, saya tidak tipu ^_^

Tengok kalau kita puasa, time sahur Rasulullah ajar kita makan kurma dan minum air kosong sahaja. Kenapa?? Sebab kalau perut kita terisi makanan berat awal pagi, ianya akan menyebabkan kita cepat lapar. Mesti kamu pernah lalui semua ni kan. Saya pun pernah ^_^. 

Tahun lalu, saya makan nasi time sahur. Dalam jam 10 pagi perut mula terasa lapar. Huhuhu. Lepas tu badan mudah lemah. Alhamdulillah sepanjang bulan Ramadhan tahun ini saya hanya makan 3 biji kurma dan segelas/ dua gelas air kosong. That all. Alhamdulillah memang tidak akan lemah. Sebabnya badan kita ni memerlukan glukos (gula). Jadi, manisnya kurma dapat membekalkan glukos dalam badan kita.

Wah!! Hebat kan Islam!! Hebat kan Rasulullah ^_^



Satu lagi, pernah tak rasa perut berbunyi?? krook krook krook.. Pernah?? Mesti pernah kan. Bohong la kalau tidak pernah ^_^. Mahu tahu kenapa perut kita berbunyi?? Itu salah satu proses pembersihan. Yang berbunyi tu ialah dibahagian usus kecil kita. Masa itu usus kecil kita dalam keadaan yang kosong. Yang ada mungkin sisa-sisa makanan macam tulang ikan ka, biji lada ka, biji terung ka atau apa-apa sahaja yang tidak sempat dihadam. Lepas tu, setelah bersih barulah ianya dihantar kepada usus besar ^_^
(siaplah kalau salah bagi penerangan..^_^)

Kebanyakan kita bersangka bahawa bila perut berbunyi itu tandanya lapar kan?? kan? kan? kan? Eleh tidak mengaku konon. Hahaha so hari ini kita tahu. Tapi itu la, kesian usus kecil kita. Belum sempat dibersihkan, terus pula diisi dengan makanan lain. Kasihan.

Jadi, sekali lagi kita lihat bila mula bulan Ramadhan. Alhamdulillah masa bulan ramadhan usus kecil kita banyak kali dibersihkan. Alhamdulillah. Tengok keistimewaan yang Allah kurniakan kepada kita. Bulan rahmat tu ^_^. Ingat Rasulullah pesan bila time berbuka kita mesti makan kurma dulu atau makan makanan yang manis contohnya air sirap kan. Sebabnya untuk mengembalikan glukos dalam badan kita dan insyaAllah rasa lapar akan berkurang ^_^

----------------------------------

ok nanti saya cerita pula khasiat-khasiat kurma dan yang sewaktu dengannya. ^_^

Semoga ilmu ni bermanfaat untuk kita. Walaupun tidak teratu ayat saya, harapnya kalian faham ^_^

Jagalah kesihatan kita sebab itu salah satu amanah Allah kepada kita. Tubuh badan kita ini hanya barang pinjaman dari Allah. So kita kena jaga baik-baik. Kalau barang kita dipinjam orang, mesti kita tidak mahu dia merosakkan barang kita kan. So, begitulah juga kita dengan Allah. Jaga la apa yang Allah kurniakan kepada kita. Jangan kembalikan barang pinjaman dalam keadaan yang rosak kepada Allah.

"ya Allah, sungguhpun hati hamba ini ada dalam tubuh hamba, hamba tetap tidak mampu menjaganya. Oleh itu, hamba serahkan hati hamba kepadaMU agar beroleh nur kecintaan hamba kepadaMU"

Saya sayang semua hamba Allah ^_^


:: Tidak Menghalang ::

Assalammualaikum.. ^_^

Tadi saya jalan-jalan dalam alam maya. Tengok gambar sahabat-sahabat yang dulu. Lepas tu saya teringat pada satu sahabat saya ni. Kenal time PLKN. Memang rapat la dengan dia ni. Sama kelas dan memang sentiasa bersama dengan dia ^_^

Tidak pernah terputus hubungan. Walaupun jarang bertanya khabar tapi setiap minggu pasti ada kata-kata dari dia. Lepas tu, bulan lalu saya ada dapat sms dari dia. Bertanya khabar la. Alhamdulillah dia sudah berkerja di Jabatan Kebajikan Ranau. InsyaAllah mahu balik sabah, mahu jumpa dia ni. InsyaAllah ^_^..

Paling saya terharu, dia sudah pakai niqab. Subahanallah. Lepas tu saya sempat juga tanya cabaran-cabaran yang dia lalui. Dia cakap memang ujian tu besar juga. Kena kuat hadapi dunia luar. Lebih-lebih lagi jarang orang Sabah yang berniqab. Saya pun berazam untuk pakai niQab. PASTI!! ^_^ 

Jangan anggap berniQab ni menghalang pergerakan, komunikasi kita. Kita berniQab still boleh cakap kan. Pengalaman sendiri ketika berniQab, tiada masalah komunikasi malah boleh makan di kedai-kedai lagi ^_^. Jangan terlalu sempitkan minda kita ini. Dengan berniQab, insyaAllah fitnah keatas diri kita berkurang. 

Kalau makan macam mana?? Aduhaii...cari meja yang letaknya disudut yang tidak sangat dilalui oleh orang-orang lepas tu buka la niQab tu dan makan la. Senang kan?? 

Kalau orang nampak macam mana?? hihihih... tidak apa la kalau orang nampak. Lagipun jangan terlalu mewajibkan niQab ni sehingga menghalang kita untuk makan diluar, berkomunikasi dengan orang luar. Yang penting, batas tu kena jaga. Time makan, diam la. Jangan bercerita. Kalau mahu cerita juga, slowkan suara ^_^

Sahabat saya ni namanya Aisyah. Tengok dia disekolah pun pakai niQab juga. Tidak menghalang kan?? Siapa berani buat macam ni?? Saya pun surendder. Mana saya berani. Muka dia memang cantik la. Layak sangat dia tutup. ^_^

ok...ni dia sahabat saya ^_^




Alhamdulillah. Kalau semua muslimah macam dia. Berani. InsyaAllah, maruah kita pasti terjaga ^_^. Malangnya saya sendiri belum ada kekuatan untuk pakai niQab bila di Sabah. Family tidak menggalakkan. Tapi kalau di Sarawak ni Alhamdulillah saya ada sabahat yang sentiasa bagi sokongan dan cousin yang sentiasa membantu. So, di Sarawak saya boleh berniQab ^_^

Pengalaman?? Subahanallah.. ^_^

Turun sahaja dari kereta time mahu pegi pasar Satok, semua orang pandang-pandang. Yang budak-budak pula semuanya terdiam lepas tu asik tengok saya sahaja. Saya buat biasa sahaja. Panas??? Allahu Allah. Pertama kali pakai niQab, panas bukan main..Mak haii..Macam mahu nangis. Oh mungkin ini ujian dari Allah untuk saya.

 Lepas tu ada pula perasaan menyesal pakai niQab. Perasaan tu muncul mungkin sebab saya masih belum kuat. Lebih-lebih lagi semua mata memandang. Saya hanya menundukkan pandangan. Menangis?? Allahu Allah. Hanya Allah yang tahu. Begegar!!! Nasib baik ada Kak Ada sebagai teman. Syukran Kak Ada ^_^

Alhamdulillah ada juga bergambar bersama Kak Ada dan Surianah. ^_^

Wanna see the pic?? ^_^
no need kot ^_^

So, betulkan persepsi anda bahawa berniQab ni tidak menghalang komunikasi, pergerakan atau apa sahaja ^_^. Tapi, bila family tidak membenarkan pakai niQab jangan pula kita melenting. Tidak apa, slow-slow kan ^_^. Yang penting, jaga diri hiasi peribadi ^_^

:: Semak!!! ::

Assalammualaikum.

Hari ini saya seorang-seorang saja dalam rumah ni. Kawan-kawan yang lain ada yang bercuti, balik kampung dan ada yang kerja. Bosan. ^_^

Semalam tidur lewat. Saya buat niQab untuk sahabat-sahabat saya. Malangnya, saya tidak cenderung kepada jahit menjahit ni. Bergigi pula. Dah la tidak rata saya gunting. Dulu time kecil-kecil baju raya mak suru jahit sendiri. Ok jak baju tu. Sekarang?? Allahu Allah. Tidak dipraktikkan. Siapa suruh ^_^

InsyaAllah saya akan belajar buat baju sendiri juga. Boleh buat baju untuk suami ^_^. Mesti hepy. ^_^

Amboi ^_^..angan-angan naa. So, bila sudah ada angan-angan tu laksanakan dengan niat kerana Allah. 

Ok. Sebenarnya bukan ini yang saya mahu cerita. Semalam wall saya punya semak. Abang saya yang hensem tu semakkan wall saya. Mahu tengok muka abang-abang saya yang menyemakkan wall saya??

ini abang saya (1st cousin)..nama panggilan Bobo.
Fb dia..



Ini pula abang saya afip (1st cousin) nama panggilan ayip..
ni Fb dia
(tiada gmbar dia yg sorang2..)



----------------------------------------

Sekarang kita tengok apa yang abang-abang saya buat dengan wall saya...
















Inilah kerja mereka semalam.. Sabar sahaja saya melayan... ^_^

:: Tragedi November ::

Assalammualaikum tautan hati ^_^

Innalillah.. (kepada Allah kita kembali)

Ya. Benarlah segala yang telah Allah firmankan "setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati."

Kelmarin 18/11/2010 Allah membuktikan kepada warga Sri Aman khususnya dan kepada kita amnya bahawa mati itu pasti. Tidak akan berkurang tidak akan bertambah masanya. Segalanya dari diri kita sendiri sama ada kita sudah bersedia ataupun belum bersedia. 

Masanya telah Allah catatkan di Loh Mahfuz. Tempat yang tersimpan segala tentang kita, tentang alam ini. Tapi Allah rahsiakannya dari pengetahuan kita. Tujuannya hanya satu, melihat siapa diantara hambaNYA yang beriman, bersabar, dan bertakwa. Kalau kita bersabar, insyaAllah syurga setia menanti. Ingatlah Allah sentiasa bersama orang yang sabar.

Saya tidak melepaskan peluang pergi rumah mayat. Itulah pertama kali dalam hidup saya masuk rumah mayat. Tapi saya just masuk, untuk tengok mayat-mayat tu mungkin bukan ini masanya. Bukan saya takut tengok mayat, tapi saya tidak sanggup tengok keadaan mereka yang teruk sebab dihempep treler.

Masa mayat tu diturunkan dari lori polis, ramai sanak saudara mangsa yang menangis. Tangan saya digenggam erat oleh kak Atik. Sebak tengok keadaan keluarga tu. Satu persatu mayat diturunkan. Siapa yang dulu diturunkan tu saya tidak pasti. Yang pasti ada 3 mayat. 2 melayu dan 1 iban (kalau x silap).

Salah satu mangsa kemalangan tu adalah Wan Malik. Pak cik yang sangat peramah. Baik hati. Suka belajar baca alQuran dengan tarannum. Lepas tu dia suka ajar budak-budak pula mengaji. Masyaa Allah. Pak cik tu memang baik. Semoga Allah menempatkanmu dalam kalangan hambaNYA yang soleh. Amiin.

Lepas semua mayat dimasukkan dalam rumah mayat, keluarga terdekat sahaja yang dibenarkan masuk untuk pengecaman mayat. Masa itu lah pekikan dan raungan mereka kedengaran. Alhamdulillah yang menangis meraung itu bukan antara saudara kita. Yang menangis dan meraung tu ahli keluarga yang iban. Jangan hairan kerana itu antara adat mereka.

Masa itulah air mata saya mengalir. Saya nampak ayah kepada Wan Malik terduduk dan tidak mampu untuk cakap apa-apa. Mak kepada Wan Malik pula pengsan dalam rumah mayat tapi selepas itu mak Wan Malik nampak lebih tenang. Ayah Wan Malik pun tenang dan berusaha untuk mengurus jenazah. Alhamdulillah itulah nikmat iman dan Islam. Redha dengan apa yang Allah takdirkan.

Isteri Wan Malik pun mulanya menangis tapi bila keluar sahaja dari rumah mayat dia nampak tenang. Banyak berdiam. Anak arwah yang lelaki tu usianya 25 tahun something like that la menangis sangat. Labih-lebih lagi mereka ni sama tempat kerja. Ya Allah, menangis sampai terduduk si anak lelaki. Teersentuh tengok. Hati lelaki ni sekeras mana pun tetap akan lembut. Dalam hati ada taman.

Lepas sahaja kejadian tu banyak hamba-hamba Allah yang bercerita itu ini. Tentang kejadian aneh dan pelik yang dilakukan oleh si mati. Terutama sekali arwah Wan Malik. Kalau setakat bercerita tentang kebaikan si mati, saya tidak kisah dan jika diselitkan doa-doa untuk si mati rasanya itu lebih baik. Tapi masalahnya mereka-mereka ini percaya kepada perkara-perkara aneh,pelik dan ganjil yang terjadi sebelum kejadian tu.

Saya bukan apa, tidak mahu la mereka ini percaya pada perkara-perkara seperti itu. Allah sudah takdirkan bahawa begitulah cara mereka menghadap Ilahi. Mungkin dengan cara itu, dosa-dosa mereka diampunkan Allah. Lebih-lebih lagi niat mereka bermusafir tu niat yang insyaAllah baik sebabnya mereka mahu mengambil lembu untuk dibuat korban.

Saya pun berharap, lepas ini kita ambil pengajaran bahawa mati ini sememangnya tidak diduga. Jangan terus sibuk mengata tentang si mati tapi bermuhasabah la melihat kejadian macam tu. Yang mati sudah terlepas ujian ketika nyawa dijemput Malaikat Maut, bagaimana pula caranya bila kita yang dijemput Malaikat Maut?? Itu sebenarnya yang sepatutnya terjadi.

Muhasabah diri bila sesuatu terjadi jangan terus bertanya kenapa, mengapa, bagaimana, apa dan segala macam pertanyaan. Sebabnya jawapan sudah Allah firmankan "jadi, maka jadilah". Tidak ada yang mustahil bagi Allah. Lagipun kita datangnya dari Allah dan kembali kepada Allah.

Alhamdulillah. Semoga mereka tabah menghadapi ujian yang Allah berikan. Semoga Allah tempatkan mereka dalam kalangan hamba-hamba Allah yang beriman..

------

Gambar yang sempat diambil..






















Semoga kita jadikan ini sebagai iktibar bahawa mati tidak mengenal sakit atau sihat, muda atau tua. Tidak mengenal cara. Tidak mengenal masa. Tidak mengenal waktu. Kalau Allah kata "jadi, maka jadilah" Usah dipersoalkan tapi diamati. Muhasabah diri. Semoga kita beroleh kematian husnul khatimah.. Kematian yang dirahmati.


Aku Sayang ALLAH


disaat iman kian menipis dalam kabus maksiat yang menebal..
aku patah harap dalam tebal dosa yang membelit..
lesu aku melangkah batas hari dengan beban dosa yang membukit..
parah palit dosa kian membengkak..salur dada kian sempit..
aku ingin pulang..jauh dari semua lendir yang semakin kejap membelit..
kalimah itu lama aku lupakan..
kalimah itu pernah aku laungkan..
kalimah itu dulu dilaungkan di telinga ku saat aku masih merah..
kalimah itu kunci syurga..tapi aku cicirkan dalam mengejar dunia..
kelu lidah menuturkannya kembali..
ya ALLAH..betapa aku berdosa..tiada daya aku selain rahmat mu..
aku ingin laungkan kalimah itu biar bergema dalam penjara dosa..
runtuhkan lah tirai besi maksiat ini ya Allah !!..
biar kalimah itu membugar kembali iman yang telah bersalut lumpur noda..
aku ingin berlari menuju kepada mu..membuang beban dosa..
bersama alunan kalimah mentauhidkan mu..
aku bisa gagah depani hari..
walau dulu aku tersungkur di perut dosa..aku tak peduli.
kini aku mahu kembali gagah..biar kalimah itu ralit aku zikirkan..
aku mahu hanyut dalam nikmat mensucikan mu ya Allah..
ya Allah terimalah..


Aku sayang kamu..
Aku sayang DIA..
Tanpa DIA kita tak mungkin bersua..
Kerana DIA aku mampu lihat kamu..
Kerana DIA aku boleh lihat dunia...

Aku sayang kamu..
Aku juga sayang DIA..
DIA yang mengajar tentang semua..
Tentang kehidupan..
Tentang manusia..
Tentang kamu..
Jangan kamu pisahkan..
Antara aku dan DIA..
Andainya aku..kau tinggalkan..
Aku hanya digelar…“bekas” kekasih…

Tapi…
 Jika aku tinggalkan DIA..
Tiada “bekas” untukku..
Tiada “bekas” untuknya..
 Kerana…
 Darah merah yang mengalir adalah 'darah' DIA…

Kemaafan darimu ku pinta..
Aku tidak akan sayang kamu..
Tanpa restu dari DIA..
Aku tidak akan sayang kamu..
Tanpa keredhaan-NYA..

Salam Sarat Rasa Rindu Bertemu DenganMU

LinkWithin

~Bersama Kamu~

Daisypath Anniversary tickers