Ketika Cinta Bertasbih
Dedikasi buat yang tersayang...


Kehangatan mega filem "Ketika Cinta Bertasbih" atau lebih dikenali KCB semakin meletup (dalam pejabat aku saja laa) lantaran susun atur karyanya sungguh mantOp dan indah. mudah untuk difahami malah sangat menyenangkan.

Banyak perkara menarik dan mesej yang cuba dipersembahkan. sedikit sebanyak mengubati kerinduan an'nisa dan ar'rijjal terhadap filem-filem yang bermutu dan tinggi nilainya pada masyarakat ramaja hatta retua. dari dasar hatiku yang tidak pernah berada dalam situasi kehidupan masyarakat KCB menilai ianya satu tauladan yang harus aku contohi dan insyaAllah masyarakat kita contohi.

mungkin tidaklah keterlaluan bila aku katakan mega filem ini adalah yang dinanti-nanti oleh ribuan bahkan jutaan muslimin khususnya masyarakat kita. Ia adalah strategi reedukatif menerusi pembentukan pandangan alam kata orang sekarang, menuju sebuah masyarakat yang dinamik, bertamadun, serta bercorak islami.

__________________________________________


(my love kaka Yoyo)

Kehangatan Ketika Cinta Bertasbih sudah mulai suam. Mungkin juga di sebabkan oleh kehadiran musim demam piala dunia. Namun ada yang menarik untuk dikupas mengenai scenario masyarakat kini dengan mesej yang cuba disampaikan dalam KCB.

Dari kaca mata insan yang tidak berada dalam situasi masyarakat Abdullah Khairul Azzam dan Anna altafunisa, wajar sebagai penonton, pengkritik mahupun sekadar pemerhati menilai baiknya kehidupan dalam kalangan masyarakat mereka.

Muda mudi yang takut secara terang-terangan menunjukkan perasaan cinta berlandaskan nafsu pada yang diminati, muda mudi yang menghormati orang tua, muda mudi yang sangat menjaga hati dan perasaan masyarakat sekeliling. Itulah genre masyarakat yang antara lain cuba ditonjolkan dalam KCB.

Lihat sahaja pada perwatakan hero KCB, meski jauh di sudut hati mempunyai perasaan terhadap heroin, semuanya dipendamkan dan hanya berserah pada Allah SWT semata-mata. Iya, pada siapa lagi penyerahan yang lebih afdal selain dari Allah SWT yang maha berkuasa.

Sedikit mengenai KCB. Saya bandingkan pula dengan situasi masyarakat ‘kita’. Dulu, zaman sebelum generasi Y saya percaya dan yakin situasi masyarakat desa dalam KCB mempunyai persamaan dengan masyarakat kita. Ketika itu agak janggal jika mendengar ada pemuda yang membawa gadis ke rumah dan menginap di rumah sambil memperkenalkan kepada kaum keluarga sambil berkata “...... mak, bapa inilah sang kekasihku.....” janggal, sukar malah tidak mungkin.

Sekarang? Zaman masyarakat tradisi dahulu adab dan adat terlalu dijaga. Kerana itu, zaman masyarakat tradisi dahulu, anak gadis berada di rumah. ‘ditambat’ kaki si anak gadis di rumah bukan bermaksud menindas kaum perempuan tetapi semata-mata untuk menjaga maruah agama dan juga bangsa.

Zaman nenek moyang mungkin juga zaman ibu bapa kita yang sudah berusia 50 keatas, jodoh itu saya percaya langsung dari tuhan. Tidak ada proses bercinta-cinta, berdating-dating. Sama seperti situasi Abdullah Khairul Azzam dan Anna altafunisa. Cinta dipendam jauh di lubuk hati. Jika benar jodoh, tangan akan terpaut juga.

Jauh.... jauh dahulu itulah situasi proses membina rumah tangga. Masa kini? Zaman generasi Y.... zaman yang menakutkan. Apa yang dihairankan jika ada anak teruna membawa anak gadis ke mana-mana tanpa ada ikatan sah? Apa pula yang dihairankan jika ada anak gadis/teruna menginap di rumah bakal mentua tanpa ada sebarang ikatan melainkan kalimat couple.

Jauh.... jauh sudah ditinggalkan zaman masyarakat tradisi yang indah seindah Ketika Cinta Bertasbih.

_____________________________


komentar dari hamba Allah..Sibudak kecik…

filem KCB ini cinta, ikhlas, dan poligami dikemas dalam bentuk yang arif dan bijak tanpa menghadirkan konfrontasi. Dalam filem itu dihadirkan dialog yang setara dan berdasarkan keilmuan. Anna mengajukan dua syarat sebelum menerima hajat (tunang) Furqon. Selain harus menetap di lingkungan pesantren, Anna juga tak ingin Furqon melakukan poligami selama dirinya masih hidup dan mampu melayani kewajibannya sebagai seorang isteri.

Dari adegan tersebut sempat dimunculkan perdebatan di antara kedua alumni Universiti Al Azhar, Kairo, Mesir tersebut. Namun Furqon dapat memahami permintaan Anna kerana rujukan yang digunakan memiliki dasar keilmuan yang jelas. Dalam filem itu dibentangkan kitab Al Mughni karya Ibnu Qudamah sebagai bahan rujukan.
Kemudian, dipaparkan kata-kata indah dan puitis dari Anna,
“Saya hanya ingin seperti Fatimah yang selama hidupnya berumahtangga dengan Ali bin Abi Thalib tidak dimadu oleh Ali. Dan saya ingin seperti Khadijah yang selama hidupnya berumah tangga dengan Rasulullah juga tidak dimadu…”
Novelis berdarah arab yang sering disapa dengan nama Kang Abik ini berkata, “Poligami bukan sebuah keharusan tetapi rukhsoh atau keringanan untuk penyelesaian kemanusiaan

Cinta yang membawa pahala dan diredhai Allah Swt.
Cerita yang juga mampu menuntun kita, ketika melihat usaha dan perjuangan Khairul Azzam dalam menemukan jodohnya dengan tetap selalu teguh berpedoman kepada ajaran agama.
Kang Abik menghuraikan, “Sebuah bentuk cinta yang membawa manfaat atau kebaikan, cinta lawan jenis dalam koridor keagamaan.”
Ketika Cinta Bertasbih adalah filem yang sangat bagus. Ia berjaya memadukan dakwah, tema cinta, dan latar belakang budaya suatu bangsa.
Sosok ‘HAMKA kecil’ sudah muncul di Indonesia. Apakah ‘Hamzah Fansuri Zaman Moden’ bakal lahir di Malaysia pula? Mampukah penulis semisal Ustaz Hasrizal, Faisal Tehrani, Fatimah Zahra, dan lain-lain menghembuskan ‘angin tajdid’ terhadap Industry Filem Nasional?

sekian dari ku...

kutitipkan sebuah puisi cinta deklamasi dari heroin KCB..

Cinta adalah kekuatan,
yang mampu mengubah duri jadi mawar,
mengubah cuka jadi anggur,
mengubah sedih jadi riang, mengubah amarah jadi ramah, mengubah musibah jadi muhibbah, itulah cinta..
Dideklamasikan oleh Ayyatul Husna

—–---------------

Sekalipun cinta telah ku uraikan, dan ku jelaskan panjang lebar, namun jika cinta kudatangi, aku jadi malu pada keteranganku sendiri… meskipun lidahku telah mampu menguraikan, namun tanpa lidah, cinta ternyata lebih terang.. sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya.. kata-kata pecah berkeping-keping, begitu sampai kepada cinta.. dalam menguraikan cinta, akal terbaring tak berdaya, bagaikan keldai terbaring dalam lumpur.. cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan percintaan..
Dideklamasikan oleh Anna AlthaFunnisa


1 comment:

  1. br je kak atik nk post pasal KCB ni....hehehehhe...tgk2 yati dh post...BTW...cite ni mmg best...tabik dgn org buat cite ni...AMAT BERMAKNA :)

    ReplyDelete

LinkWithin

~Bersama Kamu~

Daisypath Anniversary tickers