:: Kena Berhemah bila berbelanja ::

Assalammualaikum..

Bila memikirkan kos sara hidup yang semakin hari semakin meningkat, rasanya saya perlu memberi kesedaran yang utama kepada saya sendiri! Jangan berbelanja suka suki saja. Guna duit bila perlu.

Nasib baik dikurniakan suami yang banyak mengajar saya untuk berjimat dan menabung. Masa tinggal berdua, mungkin boleh la selalu makan di luar bersama. Seronok. Tapi bila sudah ada 'rakyat', semua kena rancang baik-baik. Beli apa yang patut dan utamakan si kembar comel ni.

Alhamdulillah ada juga buat jadual gaji (dalam excel) untuk tahu kemana perginya duit menghilang. Bukan mahu berkira, tapi kerana kos sara hidup kita kena berhemah. Jadual gaji tu pun suami yang bagi. Alhamdulillah. Tapi macam biasa, saya jarang juga mengikut seperti apa yang saya rancang hehehe.

Mulai hari ini, saya mesti menabung! Berjimat!

Ok, ini versi berhemah bagi saya. Saya share untuk kita bersama. Terkurang terlebih tu harap dimaafkan. Saya ni kerja kerani saja. Jadi gaji pun tidak la sampai RM2k. Itu sebab kena berhemah semua perkara. 

Paling utama : Bagi mama dan bapa walaupun sikit! InsyaAllah ada keberkatan disitu!

Jangan lupa juga bagi la sedikit untuk adik beradik. Semoga Allah membalas dengan rezeki yang lebih.

Paling PENTING : HUTANG jangan lupa bayar dan ZAKAT itu kewajipan kita!

Kedua : Jangan lupa simpan walau RM100 @ RM50. InsyaAllah diwaktu kecemasan kita ada tabungan yang boleh dikeluarkan. Saya sarankan kepada diri saya sendiri simpan sekurang-kurangnya RM200 sebulan.

Ketiga : Jangan pula lupa untuk sediakan sedikit duit untuk beli makanan dan keperluan rumah. :)

ok la, setakat itu sampai disini saja. Jumpa next day ^_^

Semoga Allah memberkati kita semua ^_^

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

~Bersama Kamu~

Daisypath Anniversary tickers