:: Istimewanya Dirimu ::


Bilamana ALLAH menghantar kita di suatu tempat atau keadaan pasti kita dapat pengajaran dan hikmahnya.

Alhamdulillah hampir tiga bulan sudah berada di Bumi Bawah Bayu  tapi dalam masa yang sama masih terkenang Bumi Kenyalang, bumi buah cinta kami . Iya, semua ni perlu masa untuk ikhlas melepaskan ia pergi. Ada kenangan yang sangat indah untuk dikenang, sangat bahagia untuk dinikmati.

Alhamdulillah juga sebab hampir dua bulan ini terlalu banyak perkara-perkara yang tidak disangka terjadi di depan mata. Dan sekarang sudah bertugas di tempat yang dipilih dan di harapkan. Siapa sangka rencana hidup ini terlalu banyak kejutan kan??. Kejutan-kejutan yang mungkin buat kita tersenyum sendiri, boleh buat kita sedih, gembira, terkadang sehingga mungkin boleh menitiskan air mata. Kejutan! Memang kau memberikan ku inspirasi. Chewaaa ^_^

Di tempat kerja sekarang ni, hari-hari dapat tengok baby. Cute-cute dan comel-comel semua. Rasa macam mau cubit-cubit pipi si ‘suci bersih’ tu tapi kena tahan juga tangan ni.  Bukan apa, nanti menangis pulak baby tu kan. Kesian dia.

Macam-macam ragam si ibu mengandung, si ibu yang baru melahirkan anak dan dibenarkan keluar wad. Gambaran muka usah lagi kita persoalkan, senyum memanjang. Ada seorang ibu ni pulak, memandang babynya dengan senyuman. Memanggil manja si ‘suci bersih’ yang lena dipangkuannya. Dan saya pulak yang tersenyum riang. Ahakss ^_^

Dulu, pernah temuramah seorang ibu ni. Adoi orang tengah sakit pun sempat menyoal.  Tanya la, baby ni bila lahir? Jantina apa? Masa lahir berat berapa kilo? . Huhuhu. Si ibu menjawab penuh senyuman. Semangat kali kan ada ‘budak comel’ bertanya. Hikhikhik. Ada pulak seorang ibu ni, melahirkan baby jam 10 pagi then petangnya sudah boleh balik. Boleh jalan sendiri sambil mengangkat si ‘suci bersih’ tu.  Wah. Akankah saya sekuat itu? Berjalan sendirian tanpa dipimpin? Jauh tu dari wad bersalin ke lobi utama.

Betul kata ibu-ibu kan, bila baby dalam dakapan  semua rasa sakit  hilang begitu saja malah ada ibu juga hilang rasa sakitnya bila dengar jeritan tangisan si bayi saat ia keluar dari perut si ibu. Subhanallah.  Begitu tingginya nilai kasih yang ALLAH campakkan kedalam naluri seorang wanita ^_^.

Terkenang satu peristiwa. Peristiwa yang sangat menyentuh hati. Masa itu saya berdiri di lobi utama menanti kehadiran en.Suami.  Dalam penantian itu, terlalu banyak karenah manusia yang saya perhati. Memerhati gelagat si pendatang asing berebut menaiki bas. Melihat telatah para  jururawat lantikan baru yang sibuk bercerita pengalaman sesama mereka. Merenung kesetiaan si pemandu teksi yang setia menanti ‘rezeki’nya datang,.

Tiba-tiba sebuah kereta proton saga lama berhenti di hadapan pintu lobi utama kemudian keluar sekumpulan keluarga membawa bungkusan seperti barang-barang keperluan bayi. Saya tersenyum. Dalam hati berbicara sendiri “eh….mesti hepy dapat baby..saya mauuuu”

Selepas semua barang si bayi disimpan. Keluar si ibu tanpa anaknya. Saya memanjangkan pandangan mata. Mencari siapa gerangan yang bertuah mengendong si bayi. Hati berbisik “Subhanallah….wahhh sungguh istimewa dirimu si kecil..disorong menggunakan troly berkelambu cantik berhias. Siapakah dirimu..tidak sabar melihat wajahmu”. Berbunga hati masa tu. Menanti penuh sabar untuk melihat wajah si kecil itu.

Saat kelambu cantik berhias itu dibuka, sekujur tubuh kecil yang suci bersih berbalut kain biru tidak bernyawa. Saya betul-betul terkejut. Memang benar kau sungguh istimewa!! Syurga menanti kehadiranmu!! Doa buat si ibu saya kirimkan..semoga kuat berdepan dengan ujian ini..amiinnnn.

Selepas hari itu, saya sudah tahu…disebalik troli kecil kelambu cantik berhias itu menyimpan tubuh manusia yang suci dan bersih. Si kecil yang dijanjikan syurga. Memang layak kau dilayan seistimewa itu. Dalam kesedihan, senyuman terukir. Senyuman ucapan salam buatnya. Tenanglah nak…..

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

~Bersama Kamu~

Daisypath Anniversary tickers