PTPTN masuk CCRIS? Apa itu CCRIS?

Aucummm.. Alhamdulillahhh.. (jangan lupa jawab orang bersin ni..)

Erk..banyaknya habukk...Lama bebenor tidak meng'update' belog tersayang tercinta ni..

Hari ini tetiba la pulak bersemangat mau update belog. Sebab hangat kan pasal PTPTN masuk dalam CCRIS. Kalau sebut PTPTN semua tahu apa kan? Siapa yang tidak tahu boleh tanya EN.Google. Tapi rasanya tahu kot lebih-lebih lagi pelajar U. Tapi kalau CCRIS kamu tidak tahu, itu saya boleh la terima lagi sebab saya pun tahu CCRIS hari iniiiiii (Tutup muka malu~~~)

Saya tahu CCRIS ni pun sebab tengah hangat kan pasal benda ni dalam mana-mana laman sosial. Fb, Blog, Twitter dan di mana-mana saja. Try tanya pakcik Google, mesti ada ratusan malah mungkin jutaan jawapan yang anda dapat ^_^

Ok la, mai sini saya cerita sikit pasal CCRIS ni. (copypaste jak baa..)

Persoalannya apa itu CCRIS. Saya jumpa keterangan CCRIS dari blog aswanazmy :
CCRIS bermaksud Central Credit Reference Information System adalah laporan bulanan secara berkala yang dihantar oleh institusi kewangan kepada Bank Negara Malaysia (BNM) untuk memaklumkan mengenai situasi ansuran ke atas pinjaman yang anda lakukan pada setiap bulan dalam tahun semasa. Semua transaksi ansuran bulanan akan dihantar ke Bank Negara untuk dijadikan sebagai rujukan institusi kewangan. Aktiviti pembayaran yang akan direkod ke dalam sistem CCRIS adalah seperti bayaran ansuran sewa beli kenderaan, ansuran pembiayaan perumahan, ansuran pinjaman peribadi (personal loan) dan ansuran kad kredit serta bayaran ansuran pinjaman pelajaran seperti pinjaman MARA, JPA, PTPTN dan lain-lain. Pendek kata setiap pembelian melalui bayaran secara ansuran akan direkodkan ke dalam sistem CCRIS ini.

Rekod pembayaran ansuran yang bersih dan teratur adalah amat penting dalam menilai prestasi kewangan bagi anda untuk memohon sebarang bentuk pinjaman atau pembiayaan seperti pinjaman peribadi, permohonan kredit kad dan lain-lain kerana insitusi kewangan khasnya bank akan meneliti laporan CCRIS jika terdapat mana-mana ansuran yang lambat bayar atau terlepas bayar selama beberapa bulan kemungkinan besar permohonan anda akan ditolak. Jika pembayaran ansuran bulanan adalah baik, maka laporan CCRIS akan menunjukkan indikator '0' yang bermakna tiada bayaran tertunggak tetapi sekiranya dalam bertanda '1' bermaksud tertunggak satu bulan dan '2' bermaksud tertunggak 2 bulan. Laporan CCRIS ini melaporkan keseluruhan aktiviti pembayaran ansuran selama 12 bulan ke atas tahun semasa jadi anda harus mempunyai rekod CCRIS yang baik untuk membuat permohonan dengan insitusi perbankan bagi tujuan seperti di atas.

Untuk mendapatkan laporan CCRIS ini, anda harus ke Bank Negara. Terdapat beberapa e-Kiosk untuk mencetak penyata CCRIS anda. Anda hanya perlu membawa MyKad dan proses imbasan cap jari menggunakan sistem biometrik akan dilakukan bagi mendapatkan laporan CCRIS. Proses mendapatkan penyata CCRIS adalah lebih kurang sama seperti proses mencetak penyata KWSP anda di pejabat cawangan KWSP. Sila ke laman web Bank Negara Malaysia (BNM) untuk keterangan lanjut.

Untuk pengetahuan anda (saya tidak terlibat sebab saya bukan peminjam PTPTN), kalau PTPTN masuk CRISS agak bahaya sebab kalau tidak bayar, secara automatik masuk black list. Bila sudah masuk black list, kamu buat pinjaman apa pun tidak boleh.

Contoh,  Ali ada beli kereta kancil (loan laaa..) pakcik dia yang pakai kereta tu dan bayar bulanan kereta tu. Satu hari tu, Ali buat loan di Bank Rakyat. Seminggu selepas tu, Bank Rakyat tolak permohonan loan Ali sebab kereta kancil (atas nama loan Ali) tidak berbayar selama 2 bulan. Cek punya cek memang tidak berbayar selama dua bulan.

CRISS dapat kesan siapa peminjam yang tidak membayar sekali hatta dua kali sebabnya laporan kewangan dibuat dan dihantar setiap bulan.

Jadi, jalan penyelesaiannya..bayar la pinjaman tu semula. Kalau masa meminjam senang, takkan masa membayar tu susah kan? Saya tahu ada antara kamu yang tidak mampu lagi membayarnya sebab saya pun tahu kita ada komitmet yang lain.

Anak. susu pempes. Makan minum. Sewa kereta. Kalau yang sewa rumah lagi. Semuanya perlu duit! Kalau gaji bulanan sekadar RM1000, silap-silap kena ikat perut kita.

Jadi buat sahabat-sahabat peminjam PTPTN, cari la iktiar. Usaha. Sekarang ni, banyak cara untuk kita jana pendapatan. Kalau yang jenis mahu duduk rumah saja, apa salahnya buat side income melalui internet. Cari mereka-mereka yang berpengalaman. Berguru dengan mereka. Jangan lepas tangan begitu sahaja setelah kita guna duit PTPTN.

~opsss...nanti ada orang kata.."kau senang la cakap macam tu sebab bukan kau yang merasa"

iya...saya tahu bukan saya yang merasa. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Saya sekadar memberi pandangan. Bukan menambah beban kamu. Saya sekadar mengingatkan. Maafkan saya bagi yang terasa.

InsyaAllah buat ibubapa yang masih ada anak di sekolah rendah, di sekolah menengah..buat la simpanan untuk anak-anak dari awal. Ajar anak menabung.

~Tabung Aman Amin sudah hampir penuh. Alaaa guna bekas tin susu Aman Amin untuk simpan duit tabung. Kitar semula. InsyaAllah nanti abi simpan duit Aman Amin dalam bank. Semoga berguna untuk anak-anak umi dimasa akan datang~
3 comments:

 1. salam,nk tanye bnde ni dah diluluskan ke?mksd sy ptptn msuk dlam CCRIS..?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam....dah ditarik balik..Alhamdulillah..tak jd msuk ccris ;)

   Delete
 2. thanks utk jwapan:)..

  ReplyDelete

LinkWithin

~Bersama Kamu~

Daisypath Anniversary tickers